Plastik ambalaj petrol rafinelerinden çıkan çeşitli ürünlerin petrokimya tesislerinde işlenmesi ile elde edilir. Dünyada üretilen toplam petrolün sadece % 4’ü plastik üretimi için kullanılmaktadır. Plastik üretiminde kullanılan bu %4 oranının ise sadece %3’ü plastik ambalaj üretiminde kullanılmaktadır. Plastikler hem daha az malzeme ile daha çok ambalaj üretilebileceği için, hem de şekil verme kolaylığından dolayı sektörde daha da tercih edilebilir bir hale gelmiştir.
Plastiklerin ambalaj uygulamalarında kullanılmaya II. Dünya Savaşı’ndan sonra başlanmıştır.1950’li yıllarda yaygın olarak kullanılmaya başlayan plastik ambalajlar 1970’den günümüze gelinen dönemde ise artarak ivme kazanmıştır.
Ambalaj üretiminde kullanılan plastik filmler
Plastik filmler; hafif, transparan, biyolojik ajanlardan etkilenmeyen, kimyasal maddelere karşı ve atmosferik şartlara dayanıklı, üzerine baskı yapılabilen, korozyona dirençli, kırılmayan ve 60 – 200 °C arasında sıcaklık değişimlerinden etkilenmeyen ambalaj materyalleridir.
Plastik filmler ambalaj dilinde organik bir maddenin ince ve elastik bir tabakasıdır. Geçirgenliğinin çok az oluşu, transparanlığı ve pürüzsüz yüzeyi nedeniyle en fazla aranan ve itibar edilen ambalaj malzemesidir.
Endüstride ambalaj malzemesi olarak kullanılan başlıca filmler; polietilen (PE, LDPE, MDPE, HDPE), polipropilen (CPP, OPP, MOPP, BOPP, metalize filmler), poliamid, polivinil klorür (PVC), polivinilden klorür (PVDC), polietilen tereftalat (PET)’dır. Yüzey özellikleri birbirinden farklılık gösteren bu maddeler tek başlarına kullanılabildikleri gibi ürünün özelliklerine bağlı olarak karışım halinde de kullanılabilirler.
Plastik ambalaj neden kullanılır?
Plastiğin bir ambalaj ürünü olarak yakaladığı ticari başarı esneklik (filmden sert uygulamalara kadar), dayanıklılık, hafiflik, kararlılık, geçirmezlik ve kolay sterilizasyon özelliklerini bir arada sunması sonucudur. Bu özellikler plastikleri her türlü ticari ve endüstriyel kullanıcı için ideal bir ambalaj malzemesi haline getirir.
Örneğin plastik gıda ambalajları, gıda ürününün lezzet ve kalitesini etkilemez. Esasen plastik maddelerin engelleyici özellikleri gıdanın doğal lezzetini korumasını sağlarken onu dışarıdan gelecek kirlenmeye karşı da korumaktadır. Ayrıca, maddenin benzersiz çok yönlülüğü taze et kaplama filmleri, içecek şişeleri, yemeklik yağ ve soslar, yoğurt ve margarin kapları gibi sayısız uygulamada ortaya koyulmaktadır